6e dag Saumur
Vandaag is alweer de laatste volle dag in de Loire, morgen vrijdag 26/8 rijden we richting zuiden, richting Bergerac.
Het ochtend ritueel herhaalde zich, deze werd wederom besteed aan een proeverij..... Maar niet zoals dinsdag en woensdag direct in de ochtend al aan de wijn en bubbels, maar dit keer een proeverij van notenolie: walnoten en hazelnotenolie en andere soorten zoals olie van avocado en sesamolie en druivenpitolie met witte truffels. Jullie snappen natuurlijk wel dat bij terugkomst van de vakantie de keuken goed voorzien wordt van al deze variaties. Dus een salade of gerecht met notenolie gaan we zeker uitproberen, zo houden we de vakantiesfeer er (samen met de wijn en de glazen) een beetje in .....
Tussen de middag aten we bij het hotel op het terras. We lieten ons het Menu du Jour goed smaken (tomate et mozzarella, ensuite faux fillet et comme dessert un gateau Breton). Uiteraard werd het eten voorzien van wat wijn: een Saumur Blanc en een Saumur vieille forge (rood).
Na de lunch werd het tijd om Gratien & Meier te bezoeken, een wijn/bubbels huis net buiten Saumur met eigen cave achter het enorme grote statige huis. Het huis lag hoog boven de Loire vallei, maar het uitzicht werd niet gevuld met statige chateaus, dat was jammer. Dit 'huis' heeft zelfs een champagne uit Eparnay zagen we later toen we binnen rondkeken. Om 15.30 kregen we een rondleiding door de cave waar de geschiedenis en de productie van de ‘methode traditionelle' (ander woord voor Champagne, wat alleen in die streek gebruikt mag worden !) werd verteld. Na de rondleiding volgde een uitvoerige ‘dégustation' en daarna besloten we dat de Saumur Blanc Brut mee de kofferbak in mocht. Inmiddels is de kofferbak aardig gevuld en ons idee om in de Bergerac omgeving wijn te gaan proeven (en mee naar huis te nemen) is nog niet eens begonnen .....
Later die middag streken we neer op een terrasje en voor de dorst ging ik even aan een cola'tje. Het weer was nog steeds erg aangenaam, hoewel de 28gr. best wel behoorlijk warm aanvoelde.
We zijn even nog niet op de hoogte van de weersvooruitzichten en weten niet of we het zuidelijk nog warmer gaan krijgen, maar deze temp. van zo rond de 24/26gr. is heel aangenaam om bijv. rond te wandelen in middeleeuwse plaatsjes en domaines te bezoeken. We gaan het zien morgen. Dan rijden we grotendeels binnendoor via Poitier en Angouleme tot aan Aubeterre-sur-Dronne, waar we een nachtje te gast zijn bij chef de cuisine (chef-kok) Frans et Carmel. Onze vrienden na ons ‘Sauerland avontuur' vorig jaar in december en januari dit jaar.
's Avonds vonden we nog een bere gezellig adresje, zal je altijd zien de laatste avond: Café Bruxelles, waar je ook heel lekker kon eten. Erik ging voorde choucroute als hoofdgerecht en ik nam als vooraf de Crottin Chauvinol (dé bekendste geitenkaas uit Frankrijk, gelegenvlakbij Sancerre). Daarna nog heerlijk op het terras bij het hotel gezeten voordat we ons mandjeindoken